A sokoldalú cékla
A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.
- javítja az állóképességet.
- gyulladáscsökkentő.
- vérnyomás csökkentő hatású.
- védi az érrendszert, javítja az érfalak rugalmasságát.
- erősítő hatású: hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére.
- a céklalé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító.
- megvédi a sejteket, a belső szerveket.
- védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
- a céklának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre.
- serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejtképzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatású.
- rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.
A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt.
A cékla fogyasztható: nyersen salátákban ill. a levét préselve, párolva és sütve köretként.