A sokoldalú cékla

2019.09.29 18:35

A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.

  • javítja az állóképességet.
  • gyulladáscsökkentő.
  • vérnyomás csökkentő hatású.
  • védi az érrendszert, javítja az érfalak rugalmasságát.
  • erősítő hatású: hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére.
  • a céklalé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító.
  • megvédi a sejteket, a belső szerveket.
  • védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
  • a céklának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre.
  • serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejtképzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatású.
  • rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.

A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt.

A cékla fogyasztható: nyersen salátákban ill. a levét préselve, párolva és sütve köretként.