A mustármag, mint anyagcsere javító
A mustármagok aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák, az ízük enyhén csípős. A magvak illóolajat, zsírolajt és fehérjét tartalmaznak. A mustármag fogyasztásának méregtelenítő hatást tulajdonítanak belsőleg és külsőleg alkalmazva is. Fehérjetartalma magas, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A magok esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.
A fehér mustár magját házi gyógyszerként, sokféle betegség (érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, székrekedés, felfúvódás, stb.) kúrálására használják. A magból naponta 3x1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Kúraszerűen alkalmazzuk tavasszal és ősszel 6 hétig.
Szelén-, és magnézium tartalma hozzájárul a vérnyomás normalizáláshoz, valamint az ízületi gyulladások tüneteinek enyhítéséhez. Rostjai segítik a salakanyagok kiürülését, javítják az emésztést, pozitívan hatnak az anyagcserére. Hatásos lehet bőrgyulladások, ekcéma és pattanások ellen.