A piros és a fekete ribizli
A piros ribizli sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Régebben is alkalmazták skorbut ellen. Emellett B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamint is tartalmaz kisebb mennyiségben. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai: a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, és kálium.
A fekete ribizlit nevezhetnénk gyógygyümölcsnek is. Az érett bogyók dúskálnak az antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A feketeribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban. A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Jelentős kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása. Méregtelenítő és vízhajtó hatású, segíti a bélflóra egészséges alakulását. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják.
A ribizlit lehetőleg nyersen fogyasszuk, hiszen így érvényesül leginkább rengeteg vitaminja.