A szilva jótékony hatásai

2016.08.29 20:25

A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.

Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség.

Magas ballasztanyaga salaktalanítja a beleket, megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat.

Fáradságűző, regeneráló, frissítő és nyugtató hatású. Nagyon fontos az idegrendszer számára, segíti az agy anyagcseréjét, ezáltal segíti elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. Segíti a szervezetet a rák , a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

Értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére, továbbá véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

B vitamin komplexekben is gazdag, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, melyek elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.

K-vitamin tartalma fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.