Az aszalt gyümölcsök fontossága

2016.12.03 15:13

A téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani aszalt gyümölcsöket, hiszen így édesség iránti vágyunkat természetes módon tudjuk kielégíteni, de ugyanakkor megfelelő vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájuthatunk.

A szárított gyümölcsök ásványi anyag- és vitamintartalmuk, valamint antioxidáns hatásuk nagy részét megőrzik, de a szárítás közbeni magas hőmérséklet következtében C- és A- vitamintartalma csökken.

Igen magas a rosttartalmuk, ezért természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.

A datolyában nagy mennyiségben találhatóak B-vitamin-vegyületek - főleg B1-, B2-, B3-, B5-vitaminok. Emellett gazdag C-vitaminban, A-vitamint tartalmaz, nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne. Rosttartalma szintén igen magas.

A füge A- vitaminban, B1- és B2 vitaminban gazdag, valamint tartalmaz különböző antioxidánsokat és Omega zsírsavakat. A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.

A sárgabarack is hihetetlenül gazdag A-vitaminban, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz ként, ami szintén szépíti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöt.

A szilva különösen hatékony emésztésserkentő: sok folyadékkal fogyasztva kiválóan gyógyítja a székrekedést. A-vitamin tartalmának köszönhetően a bőr, a haj és a köröm állapotára is jó hatással van.

A mazsola is finom rágcsálnivaló, különösen a nagyobb szemű, görögfajta. Kitűnő forrása a vasnak.