Természetes pro- és prebiotikumok
Joghurt
A legismertebb természetes probiotikum források egyike. Laktobaktériumokat és bifidobaktériumokat is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő bélműködéshez.
Kefir
Az ízletes kefir egészen egyedi probiotikum-kombinációt rejt, emellett pedig néhány hasznos gombafajtával is gazdagítja a bélflórát.
Író
Savótartalmának köszönhetően még több laktobaktériumot rejt, mint a többi tejtermék. A legjobb, ha a reggeli mellé fogyasztunk egy pohárral.
Kovászos uborka
A kovászos uborka vízzel és sóval, erjesztéssel készülő savanyúság. Mivel nincs benne ecet, ami az élőflórát elpusztíthatja, kiváló forrása a hasznos bélbaktériumoknak. A tejsav a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással van. A kovászos uborka magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kálciumot, valamint C-, A- és B12- vitamint tartalmaz.
Savanyú káposzta
A laktobaktériumok mellett bőven akad benne a leuconostoc és a pediococcus törzsekből is. A savanyú káposzta vitaminokkal is tele van, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Lehetőleg frissen kimérve vegyük, ne a pasztőrözöttet, mert a tartósítási eljárás megöli az élő baktériumflórát.
A probiotikus élelmiszerek élő baktériumokat tartalmaznak, a prebiotikumok pedig a bélben élő bélflóra táplálásáról gondoskodnak. Ezek olyan nem emészthető összetevők, amelyek a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket teremtenek a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához. Ilyenek: a banán, zabpehely, méz, hagymafélék, bab és a borsó.